Waarom je geen korting mag geven

Leestijd: 5 minuten
Om misverstanden te voorkomen, korting geven is over het algemeen niet goed. Echter is dit in sommige gevallen niet waar, en is het juist wel handig om korting te geven. Er zijn namelijk verschillende soorten kortingen. Om meer te leren over wanneer je wel en niet korting mag en kan geven, lees dan snel verder!

Waarom korting geven slecht is

Voordat je korting wilt geven, is het heel belangrijk om te weten met welke reden je korting geeft. Wanneer je aan korting denkt, denk je natuurlijk aan kleding winkels of iets in die richting, daar zie je vaak kortingen. Ook reclame’s op TV bieden vaak kortingen aan. Dit zijn vaak kortingen die wel handig zijn, en waar je wel iets aan hebt.
Korting geven is makkelijk en snel gedaan, zo kan je in een verkoopgesprek heel makkelijk toezeggen op korting. Want zo kom je de klant tegemoet, want deze vindt het al snel te duur natuurlijk. Nu is het geen ramp om een beetje korting te geven, maar wanneer je dit doet besef dan het volgende. Doe je dit om de klant over te halen? Of omdat de klant er om vraagt en het dus deel is van het onderhandelen.

Wanneer je korting geeft in het onderhandelen is het niet erg, dan kom je elkaar wat tegemoet en is dit te begrijpen. Het is nog steeds niet gewenst maar het is minder erg dan als je het doet om de klant te overtuigen.

Twijfel

Door korting te geven om de klant te overtuigen trek je je eigen product in twijfel. Stel je voor dat er iemand naar je toe komt en deze wilt heel graag iets aan jou verkopen. Het lukt niet echt en deze persoon begint opeens zijn prijs te verlagen. Nu kunnen er 2 dingen gebeuren. 1. Nu is het zo goedkoop en je wilt het wel proberen 2. Je begint aan het product te twijfelen. Wanneer iemand korting geeft op zijn product, zeg je dus eigenlijk. ‘’ik twijfel of mijn product wel goed werkt dus neem het maar veel goedkoper’’ dit komt wanhopig over. Als het goed is sta je 100% achter je product en is jouw product al het geld waard. Korting is dus niet nodig.  Als iemand twijfelt en die heeft bezwaren over de prijs. Je kan natuurlijk meerdere weerleggingen voorbereiden. Zo kan je zeggen ‘’dit is de waarde die het product heeft en dat is het ook zeker waard’’. Wanneer de klant iets zegt richting; ‘’Ik ken mensen die het goedkoper doen’’. Dan kan je sterk reageren door te zeggen ‘’ Ik heb ook klanten die meer betalen’’. Het punt is dat je niet te snel moet twijfelen aan je eigen product of dienst en je jezelf niet gek moet laten maken door de harde wereld van sales.

Wanneer wel korting geven

Voordat je ook maar gaat nadenken over korting geven, zorg dan dat je precies weet hoe het financieel zit met een product. Ken de marge’s en weet tot welk bedrag je moet komen om break-even te spelen. Zorg dat je weet wat je kan geven.Korting is namelijk ook slim in te zetten om juist meer omzet te behalen. Dit komt door het psychologische spelletje in ons hoofd. Marketing kan hier heel goed op inspelen. Wij mensen, en dan Nederlanders in het algemeen zijn dol op korting. Wij zijn bang dat we iets missen of de ‘’kans’’ laten liggen. En marketeers en goede sales mensen weten dit als geen ander. Zij maken hier dan ook dankbaar gebruik van. Zo verleiden veel mensen je met korting. Vaak wordt er korting aangeduid om je tot aankoop te verleiden, terwijl de prijs van het product niet is aangepast. Kortingen geven kan juist wel als je ergens van af wilt. Denk aan een kledingwinkel die van de wintercollectie af wilt. Om deze verkopen te stimuleren geven ze een korting om deze toch de winkel uit te krijgen. Want volgende winter is er weer een nieuwe collectie en zijn de kledingstukken overbodig. Ook supermarkten geven kortingen om producten die binnenkort over de datum gaan uit de winkel te krijgen. Dit zijn handige manieren om kortingen te geven.
Korting

Lok korting

Een andere effectieve manier om korting te geven is om klanten naar je winkel of webshop te lokken. Zo kan je een ‘’actie’’ op een product of dienst zetten om meer belangstelling voor andere producten te creëren. Als mensen toch naar je winkel of webshop komen, dan is de kans vaak groot dat ze ook iets anders mee nemen. Kortingen kunnen ook gebruikt worden om de naamsbekendheid van je bedrijf te stimuleren. Zo kan er bijvoorbeeld door een leuke kortingsactie meer ‘’traffic’’ op je website komen of juist mensen naar je winkel. Deze mensen zullen de naam onthouden! Let wel op, de mensen onthouden alleen je naam wanneer de website er ook goed uit ziet. Wanneer de website er slecht uitziet is de kans dat ze iets kopen kleiner.

Alternatieven voor korting

Wanneer je wel iets extra’s wilt geven aan de klant, maar je geen korting wilt geven. Of dit nu is omdat je marge’s anders liggen of omdat je bij je standpunt wilt blijven en de prijs niet wilt aanpassen. Wat je wel kan doen om toch de klant over te halen, of tegemoet te komen is om wat extra’s te geven. Doe er iets gratis bij, dit kan iets heel kleins en eenvoudigs zijn. Maar dit kan de klant al erg waarderen en nu laat je toch zien dat je er wel wat voor over hebt juist deze klant binnen te halen.

Blijf op de hoogte van handige tips en informatie door ons te volgen op Facebook en LinkedIN