Doelgericht werken

Leestijd: 6 minuten

Doelgericht werken is een van de reden waarom sommige wel succes behalen en anderen niet. Maar hoe werk je doelgericht, wat moet je veranderen en waar moet je op letten?

Laten we voorop stellen dat je een doel moet hebben. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het totaal niet! Er zijn genoeg mensen die zonder enig doel hun dagelijks leven lijden.
Ondernemers, studenten en werknemers zouden allemaal een doel moeten hebben, want wanneer je naar een doel toe kan werken, dan heb je meer motivatie, en werk je dus doelgericht! Ga maar naar een willekeurige MBO, HBO of Universiteit en vraag het de student. ‘’Waarom ga jij naar school?’’ Je zult versteld staan van de verschillende antwoorden die je gaat krijgen. Conclusie, bijna allemaal zonder echt doel voor de toekomst!

Bepaal je doel

Wanneer je zonder doel leeft, betekent dit dus eigenlijk dat jij niet vooruit wilt of hier nog niet goed bij stil hebt gestaan. Tijd voor verandering dus!

De eerste stap naar bewust en doelgericht werken en leven is dan ook om voor jezelf een duidelijk doel te stellen. Zet dat dan ook op papier, je telefoon of in je agenda.
Bepaal voor jezelf wat je wilt behalen. Dit kan van alles zijn, iets leren, promotie maken, iets behalen of in staat zijn iets te doen. Wat het is maakt niet uit als het maar iets is waar jij je goed bij voelt en wat jij echt wilt! Als het goed is moet het niet moeilijk zijn om je doel te bepalen. Ieder mens heeft namelijk wensen die graag in vervulling worden gebracht.
Voor de ambitieuze onder ons, stel verschillende doelen. Zet ze voor de lange termijn en voor de korte termijn. Waar wil je over een half jaar staan, een jaar, 5 jaar en 10 jaar. Wat wil je echt behalen? Schrijf dit allemaal op! Het belangrijkste is nu ook om in je eigen doel te blijven geloven, zonder geloof behaal je geen succes!

Doelgericht

Doelgerichte keuzes

Nu je dus een duidelijk doel hebt gesteld voor jezelf, ga je er alles aan doen om dit doel te behalen. Bedenk dat vanaf nu iedere keuze die je maakt je dichter bij je doel kan brengen. Het is dus van belang dat je iedere keuze goed overweegt en gaat bedenken of dit je helpt dichter bij je doel te komen of juist niet. En hier wordt het lastig om doelgericht te werken. Want hier moet je een balans in gaan vinden. Een avondje op stap met vrienden, of op tijd rust pakken zodat je de dag erop weer doelgericht kan werken aan het behalen van je doel? Natuurlijk moet je af en toe nog die leuke dingen blijven doen. Bedenk wel dat op dit soort momenten de succesvolle van de ‘’gewone’’ zich onderscheiden. Er is geen goed of fout, het is waar jij jezelf het beste bij voelt en het meest geluk uit kan halen.

“A goal is not always meant to be reached, it often serves simply as something to aim at.”

Doelgericht en gevaren

Doelgericht werken brengt ook obstakels met zich mee. Aan jou om deze obstakels te verslaan en er sterker uit te komen. Maar wat voor obstakels kan je verwachten op de weg naar jouw doel? Het grootste obstakel is je eigen focus, en dit ga je vanzelf merken.
Je gaat merken dat je focus zich vaak ergens anders op zal richten en dat je je doel even uit het oog verliest. Zo zijn er een paar redenen waarom je focus van je doel af kan gaan en zich ergens anders op zal richten. Zie ze hieronder opgesomd. Er zijn er ongetwijfeld meer maar deze waren voor mij de meest voorkomende afleiders.

  • Negatieve personen
  • Tegenslagen
  • Tijdverspillers
  • Zijpaden en afleiding

Focus verlies door negatieve personen

Je doel uit het oog verliezen door negatieve mensen of energie om je heen is het smerigste en sluwste gevaar om je doelgerichtheid te verliezen. Dit zijn vaak mensen die op een ‘’onbedoelde’’ manier twijfel bij jou en je te behalen doel proberen te brengen. Let dus bij voorhand op aan wie je je doelen duidelijk maakt. Kleine negatieve opmerkingen kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, maar wanneer je deze regelmatig hoort kan dit toch voor behoorlijke wat twijfel zorgen. Zoek dus mensen op die je juist motiveren om je doel te behalen en mensen die er voor zorgen dat je doelgericht blijft werken. Omring jezelf met positieve en neem afscheid van de negatieve!

Doelgericht werken en tegenslag

Hier krijg je ongetwijfeld mee te maken, het is juist de manier hoe je er mee om gaat dat bepaalt of je succes gaat behalen of niet. Tegenslag gaat heel vaak voorkomen en dit is juist heel goed dat dit gebeurt! Waarom? Tegenslag is een teken dat je op weg bent naar je doel maar dat de manier waarop nog niet perfect is. Ga dus na waar de tegenslag vandaag komt, verander iets en probeer het opnieuw. Wanneer je blijft doorzetten zal er vanzelf een manier komen dat wel werkt! En dan kan jij er de vruchten van plukken. Teleurstelling is deel van de weg naar het te behalen doel. Zie het dus niet als een tegenslag, maar als kans om jezelf te verbeteren!

opgevers zullen nooit winnen, winnaars geven nooit op!

Afleiding door tijdverspillers

De tijdverspiller is helaas vaak onzichtbaar en kan overal zijn, vaak zijn het er ook meer.
De tijdverspiller zorgt er vaak onbewust voor dat jij niet meer doelgericht werkt. Het voordeel van de tijdverspiller is dat deze vaak zorgt voor een balans tussen inspannen en ontspannen. Wanneer je er achter wilt komen wie de tijdverspiller binnen je team is moet je een analyse gaan maken. Houd bij hoe lang je kwijt bent aan zaken die niet relevant zijn per persoon en de uitschieter is vaak de tijdverspiller. Maak dit duidelijk voordat je rigoureuze beslissingen gaat nemen, want vaak beseffen deze dit zelf niet.

Doel verlies door zijpaden

Zijpaden komen in veel verschillende vormen. De sleutel om je doel te blijven volgen en je focus niet te verliezen aan zijpaden is om juiste keuzes en prioriteiten te stellen.
Laat jezelf niet leiden door zaken die er niet voor zorgen dat je je doel zal gaan behalen. Doelgericht werken moet er dus voor gaan zorgen dat jij de keuzes maakt en de prioriteiten stelt die jou dichter bij jouw gewenste doelstelling gaat brengen! Ga bij iedere keuze waar je voor staat na of dit voor resultaat in je leven gaat zorgen of juist niet. En zo niet? Kost het dan energie of is het ontspannend. Om je doel te behalen zul je dus moeten zorgen dat je keuze op je doel is gebaseerd.

If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things

Overwin dus al deze tegenslagen en blijf gefocust op jouw doel! Bedenk het eindresultaat en sta niet te lang stil bij een van deze afleiders en valkuilen. Wil jij op de hoogte blijven van handige informatie en tips volg ons dat op Facebook en LinkedIN. Ben jij benieuwd wat wij voor jouw business kunnen betekenen? Bekijk dan onze diensten! Wil je weten hoe je makkelijk doelgericht kan werken in en aan jouw bedrijf, neem dan contact met ons op.