De Belangrijkste sales skills

Leestijd: 6 minuten

Wij krijgen regelmatig de vraag, wat zijn belangrijke eigenschappen of vaardigheden die je moet bezitten om goed te zijn in sales. Daarom hebben wij hieronder wat skills of eigenschappen opgesomd die heel erg handig zijn voor in de wereld van Sales!

Productkennis

Dit klinkt heel erg vanzelfsprekend toch? Maar hoe goed ken je jouw product nu echt? Je wilt natuurlijk niet een vraag krijgen van een potentiële klant en het antwoord niet weten. Het erge hieraan is dat je dan waarschijnlijk een antwoord gaat geven wat of niet klopt of waardoor je je geloofwaardigheid verliest.

Geloofwaardigheid

Wanneer ik geïnteresseerd ben in een product, en met dit bedrijf aan de telefoon ben of juist in de winkel zelf. En ik stel kritische vragen om zeker te weten of ik de goede keuze ga maken. Kan ik afhaken wanneer de medewerker het antwoord niet weet. Er is niets zo vervelend om te horen ‘’dat weet ik niet’’. 

Sales skills

Een iets minder erg maar toch vervelend antwoord is ‘’dat moet ik even navragen’’.
Dan ken je het te verkopen product dus niet goed. Het voordeel hieraan is dat deze medewerker je wel echt wilt helpen en er dus moeite voor gaat doen om het antwoord te weten. En hierna zal deze medewerker het antwoord altijd weten, gaandeweg leert men. 

Je wilt dus voorkomen dat je geen antwoord kan geven op de vraag van een klant. Denk maar terug aan je schooltijd, als je daar een antwoord op de toets /examen niet wist werd je er ook op afgerekend met een onvoldoende. Je verliest geloofwaardigheid en de kans is groot dat je ook de potentiële klant verliest. 

Ervaring leert in Sales

Het is daarom handig dat je het product goed kent. Test het zelf, beeld jezelf in de schoenen van de klant in en bedenk wat jij graag wilt weten als jij dit product zou willen aanschaffen. Hiermee tackel je al 9 van de 10 vragen. En natuurlijk gaat het voorkomen dat je de klant niet kan helpen met zijn vraag, dit gebeurt iedereen en is deel van het leerproces.
Maar zorg er voor dat je altijd blijft leren! Zo ga je de expert worden.

“You only have to do a few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong.”

Ben een expert

Als je dit meester bent, dan kan jij het verschil zijn. Hierdoor ben je niet een verkoper, maar DE verkoper. Wij mensen nemen graag advies en raad aan van mensen die een expert status hebben. Zij hebben er natuurlijk het meeste verstand van. Of ieder geval zo lijkt het. Maar hoe ga je deze expert status over jezelf afroepen?

Je hoeft er niet oud en doorgewinterd uit te zien om jezelf een expert te laten lijken. Ook hoeft niemand je tot expert te benoemen. Niemand hoeft te weten hoe lang je al werkzaam bent of in de markt van dat product zit. Dus tijd heeft weinig tot geen invloed op de expert status. Omdat mensen in hun hoofd voor zichzelf bepalen of jij de ‘’expert’’ bent kan jij dit beïnvloeden!

Wanneer je een vraag krijgt, beantwoord deze dan uitgebreid en duidelijk. Wanneer je veel kan vertellen over het product lijkt het alsof je er veel verstand van hebt. Wat je dus tot een expert zal laten lijken, want je hebt er veel kennis over!

Zelfverzekerd

Iedere verkoper heeft zelfvertrouwen nodig om goed te kunnen verkopen. Je wilt natuurlijk wel overkomen alsof mensen bij jou moeten kopen! Om een expert te worden heb je dus ook zelfvertrouwen nodig. Je hebt dit nodig om te bevestigen dat je er veel vanaf weet.
Als je bovenstaande stap meester bent, en je kan uitgebreid vertellen over je product, zorg dan dat je zelfverzekerd over komt om dit gevoel te bevestigen en wat twijfel weg te nemen.

Aanbevelingen

Dit is heel erg belangrijk en moet met de tijd komen. Je kan hier wel invloed op uitoefenen maar je hebt dit niet zelf in de hand. Je wilt dat mensen jou gaan aanbevelen aan anderen.
Dit kan doordat mensen met elkaar praten en je hierdoor ter sprake komt. Wanneer je een klant goed hebt geholpen en deze heeft een bepaald beeld over jou, dan zal deze klant zorgen voor meer klanten.

Sales skills

Je kan invloed uitoefenen op de aanbevelingen door iets weg te geven. Bijvoorbeeld geef wat korting in ruil van een recensie op je website, social media pagina of een andere manier.
Ik zelf ben tegen korting, hier zal ik ook ooit nog een blogpost van maken. Maar dit is de enigste manier waarop ik korting gebruik. Een aanbeveling is zo belangrijk, want dit is vaak de doorslaggevende factor dat mensen bij jouw bedrijf komen of juist naar de concurrent gaan. 

Meer sales behalen en meer vrijheid?

Wij raden je aan zeker de bovenstaande skills en vaardigheden zelf te leren en toe te passen. Maar nu snappen wij ook dat je per direct resultaat wilt behalen. En het kan even duren voordat je deze skills meester bent. Jij als ondernemer wilt natuurlijk groeien met jouw business om meer vrijheid en geld te verdienen.

Voordat je weg klikt raden we je aan tot het einde te lezen!

Voor bijna alle bedrijven ga je meer omzet behalen door meer sales te closen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, of toch niet?
Wij van Vudos hebben nu al enige jaren ervaring met leadopvolging, sales funnels en marketing. Wij bezitten dus de kennis om voor meer sales en dus omzet te zorgen.
Deze kennis willen wij graag toepassen op jouw business, en we willen laten zien dat wij van grote waarde kunnen zijn.

Nu denk je, leuk dat verkooppraatje maar, get to the point.

Wij verkopen jouw producten namens jouw bedrijf, en het kost jou niks! Wij verdienen pas geld als jij dit ook doet. Hierdoor is onze motivatie en inzet groter want zo kunnen wij dus ook groeien! Een win-win situatie! Jij hebt meer vrijheid en nadat wij voor jou gaan verkopen meer omzet. En wij hebben ook meer omzet!

Verkopen wij niets? Dan verlies jij dus ook niets! 
Blijf op de hoogte van meer handige informatie door ons te volgen op Facebook en LinkedIN.